NL doet! Doet u mee?

Een aantal weken geleden vond ik in mijn postvak een uitnodiging van het Oranje Fonds voor de actie Nederland Doet! Samen met vele organisaties in het land organiseert het Oranje Fonds de grootste vrijwilligersactie van Nederland. Stichtingen, zorginstellingen, scholen en sportverenigingen kunnen zich aanmelden wanneer er een klus gedaan moet worden die ze op eigen kracht niet voor elkaar krijgen.

Omgekeerd kunnen burgers, al dan niet in groepsverband, zich opgeven om een dag(deel) te helpen als klusser. Ik vind het een mooi initiatief. Niet omdat dan eindelijk die achterstallige klusjes gedaan worden, maar vooral omdat het de vrijwilligers twee dagen in de spotlights zet en daarmee laat zien hoe belangrijk zij zijn in onze dorpen.

In de afgelopen maanden heb ik de nodige verenigingen of instellingen bezocht en heb daar gezien hoe ontzettend veel vrijwilligers er actief zijn in onze dorpen. Ze zijn vaak het kloppend hart van sociale initiatieven; zonder hen zouden veel verenigingen de ballen niet in de lucht kunnen houden. We moeten daar zuinig op zijn!

Overigens vind ik het wel tekenend dat deze actie de laatste jaren zo’n succes is. Het lijkt wel of we er langzamerhand steeds meer van doordrongen raken dat we elkaar heel hard nodig hebben. In de laatste decennia keken we  al snel naar de overheid te als we iets nodig hadden. De laatste jaren komt daar toch een kentering in. Dat is enerzijds een logisch gevolg op de crisis en de bezuinigingen waardoor de overheid ook minder middelen beschikbaar heeft om hulp te bieden. Maar anderzijds heb ik toch ook het idee dat we ook wel door hebben gekregen dat dit eigenlijk niet vol te houden is. En dat het ook góed is dat we in eerste instantie voor elkaar zorgen en, als dat op een of andere manier niet gaat, we ons pas in een later stadium op de overheid richten.

Een vooraanstaand Amerikaans econoom zei eens: “Never waste a good crisis” (verspil nooit een goede crisis). Laten we deze, met al zijn onvermijdelijk nare gevolgen, dan ook gebruiken om nog meer om te zien naar elkaar en elkaar te ondersteunen waar nodig. En wat zou het, in het verlengde daarvan, mooi zijn als we op 15 of 16 maart met elkaar de mouwen opstropen en die uitgestelde klussen klaren! Ik doe mee, u ook?

 

Elisabeth van Leeuwen – Klink, wethouder